Cum sa tratam excesul de greutate?

Cum sa tratam excesul de greutate

Stim cu totii ca sunt persoane care mananca mult si nu se ingrasa asa cum probabil ai intalnit si persoane care trebuie sa aiba mare grija la numarul de calorii consumate, ca sa nu acumuleze kilograme in plus si ne intrebam ce au ele diferit? Este adevarat ca acele persone au un metabolism diferit si asimileaza mancare diferit, dar intrebarea este ce determina ca acel metabolism sa fie diferit?

Daca te numeri printre acele persoane care vor sa inteleaga de ce nu mai reusesc sa-si controleze alimentatia si greutatea indiferent de metodele urmate, posibil sa gasesti raspunsul cautand si identificand conflictele care stau la baza acumularii de greutate in exces.

 

Potrivit studiilor facute in ultimii ani, unul dintre motivele pentru care ne ingrasam este rana umilintei sau a neiubirii de sine.

Aceasta rana se activeaza in copilarie in functie de ce anume s-a petrecut intre varstele de 1 si 3 ani. Cel mai probabil aceasta rana este traita in relatie cu mama dar poate fi traita si in relatie cu tatal cand acesta exercita rolul mamei si se ocupa de dezvoltarea fizica a copilului.

Rana de umilire se poate activa in perioada in care incep sa se dezvolte functiile corpului fizic, este practic perioada in care un copil normal invata sa manance si sa se imbrace singur, incepe sa asculte si sa inteleaga ceea ce ii spun adultii. Trigerul care duce la activarea ranii este momentul in care copilul simte ca mamei ii este rusine cu el sau unuia dintre parinti ii este rusine cu el. Atunci cand copilul se simte umilit, jignit sau rusinat pentru ca s-a murdarit sau a facut o prostioara in public, rana se amplifica.

 

Umilirea poate fi perceputa si mai mult atunci cand parintii povestesc si altora ceea ce a facut "rau" copilul. Un copil certat pentru o prostioara  se va rusina de propriul lui comportament prin care si-a dezgustat parintii. El poate percepe ca nu are libertatea de a se juca sau de a actiona liber fara sa fie umilit. Un exemplu poate fi atunci cand copilul iese la joaca cu hainutele curate si murdarindu le, exact inainte sa apara invitatii, mama il cearta si il umileste spunandu i ca arata ca un "purcel"

Persoana care sufera de aceasta rana de umilire poarta de obicei o masca de masochist si va cauta durerea si umilirea intr-un mod inconstient. Este o persoana careia ii este rusine si actioneaza in asa fel incat sa-i fie rau sau sa se pedepseasca inainte ca altcineva sa faca acest lucru, asa cum a facut o mama in copilarie.

El a simtit mereu ca ii este controlata viata si ca ii este restrictionata libertate deoarece mama il controla chiar si la joaca. Astfel, el ar vrea sa si traiasca viata fara limite si in astfel de momente, cade in excese: mananca prea mult, cumpara prea multa mancare, gateste prea mult, face prea multe lucruri, vorbeste prea mult

 

Am putem spune ca cea mai mare frica a masochistului este libertatea.

Masochistul, de cele mai multe ori, face eforturi sa-si controleze greutatea si se simte vinovat pentru ca a mancat prea mult sau isi spune de multe ori ca este gras, insa singura recompensa pe care acesta o gaseste este in mancare. Acesta este modul lui de a se gratifica si cu siguranta acest lucru l-a "salvat" si l-a ajutat sa continue

Cu cat cineva se gandeste si se simte vinovat pentru ca a mancat prea mult, cu atat, mancarea il va ingrasa mai mult.

Masochistul crede ca el mananca prea mult si face eforturi sa-si controleze greutatea. Dar faptul ca el crede ca mananca prea mult nu il ajuta. Cu cat cineva se gandeste si se simte vinovat pentru ca a mancat prea mult, cu atat, mancarea il va ingrasa mai mult.

 

Excesul de greutate poate fi si o consecinta a ranii de abandon, a golului interior pe care il simte o persona care a fost abandonata. Rana abandonului se declanseaza tot in copilarie si este in legatura cu mama. Mama este centrul universului, ea este cea care il hraneste. Hrana terestra poate inlocui pentru creier hrana emotionala. Astfel, copilul abandonat va manca in exces pentru a umple "golul interior".

Aceasta rana poate fi retraita in urma unei pierderi a unei stari de siguranta, asa cum pierderea mamei reprezinta pierderea sigurantei pentru un copil.

Pierderea acestui "loc sigur" e interpretata biologic de creier ca si cum nu pot trai in afara pantecului mamei si mananc ca sa compensez singuratate si izolarea pe care o traiesc. Sentimentul de abandon poate fi trait si in cazul unui partener iubit care imi oferea siguranta, astfel imi mobilizez toate resursele pentru ca ma simt pierdut fara a avea unde merge si vinovat de pierderea lui.

Asa cum am specificat mai sus sentimentul de abandon poate fi trait in relatie cu o persona, dar de asemenea poate fi trait si in legatura cu un job sau un proiect drag la care a trebuit sa renunt din motive personale. De exemplu, o femeie care a vrut sa aiba un copil dar a trebuit sa renunte la el si simte ca i se rupe inima si se considera perdant, se va ingrasa pentru a umple sentimentul de vinovatie.

 

Excesul de greutate poate aparea si in urma sentimentului de a te simti limitat. Este posibil sa ne simtim limitati in diverse aspecte ale vietii si astfel ne determinam corpul sa se extinda, devenind mai mari. "Devenind mai mari" avem impresia ca ne putem impune pentru ca doar asa suntem vizibili si in sfarsit vom fi luati in considerare.

 

De asemenea teama de viitor poate fi o alta cauza a surplusului de greutate. Aceasta teama determina organismul sa acumuleze si sa stocheze toate elementele nutritive pentru a avea rezerve. O persoana careia ii este teama pentru ziua de maine si care este ingrijorata cu privire la existenta sa si nu are cu cine sa vorbeasca aceste probleme cu siguranta va declansa un conflict de tip existential. Prin urmare daca creierul a detectat pericolul zilei de maine el va ajuta organismul sa stocheze tot ce "a inghitit"  pentru a supravietui.

 

Un alt aspect important este sa vedem care sunt beneficiile sau ce avem de castigat daca ne ingrasam. De exemplu pentru o femeie care a fost abuzata in trecut un surplus de greutate o poate proteja. Daca creierul simte un pericol prin faptul ca o femeie are o silueta frumoasa el va pastra o anumita "greutate" pentru a o tine in siguranta pe femeia respectiva.

 

Ca si concluzie se poate observa ca indiferent de incercari si diete repetate, persoanele care nu au rezolvat conflictele care stau la baza excesului de greutate, au din ce in ce mai mare dificultatea de a mai pierde din nou kilogramele acumulate in plus si pare ca organismul a obosit in urma muncii depuse.

De retinut faptul ca atunci cand o persoana se devalorizeaza cu privire la aspectul sau fizic, corpul va reactiona adaugand inca mai multa greutate.

De aceea este important sa ne reamintim ca ceea ce ne face sa suferim nu este ceea ce traim, ci reactia noastra la ceea ce ni se intampla. Viata poate fi buna sau rea in functie de cum ne raportam la ceea ce ni se intampla. Accept sa imi exprim emotiile si inlatur sentimenul de umilinta, abandon, de a ma simti limitat sau neiubit si realizez ca imi pot umple cu IUBIRE acel gol sau acea frica sau durere...