Legaturile dintre emotiile reprimate si iritatiile pe piele

Legaturile dintre emotiile reprimate si iritatiile pe piele

Intr- o zi o prietena imi spune ca a fost la medic pentru ca i-au aparut niste pete "ciudate" in zona pieptului si pe umeri si s-a preocupat deoarece era prima data cand ii aparea asa ceva pe piele si nu ii trec indiferent cu ce creme s-a dat.

 

 Am intrebat-o atunci ce i s-a intamplat in ultima vreme, unde a fost plecata in ultimile zile si de cine s-a despartit. Poate va intrebati de ce i-am adresat aceste intrebari. Raspunsul il aflam din rolul pe care il joaca pielea in organism, respectiv functia de baza a epidermului este sa asigure o bariera intre organism si mediul exterior. Pielea este acel strat extern care ne 'separa' de fiinte sau de lucruri. Astefel, in functie de conflictul de "separare" trait, pot aparea diferite afectiuni ale pielii pe diferite straturi din epiderm. Epiderma  este stratul superficial al pielii ce contine celulele care produc melanina si nervii tactili si conflictul asociat epidermului este numit "conflict de separare". In functie de separarea traita pot aparea pe piele diferite eczeme, roseate, vezici pline cu lichid etc. De exemplu daca a fost o "separe normala" poate aparea o eczema pe zona unde a fost "atingerea", dar daca separarea este traita brutal atunci poate aparea o depigmentare a pielii gen vitiligo.

 

Important este sa intelegem ca fiecare boala are doua faze, faza de conflict activ si faza postconflcituala, cu conditia rezolvarii conflictului. Atunci cand se produce separarea, este faza de conflict activ, epiderma se subtiaza si daca conflictul dureaza putin nu putem remarca nicio schimbare cu ochiul liber, practic simptomele  cum ar fi mancarimea, roseata, apar in a doua faza, respectiv faza postconflictuala. Daca insa, in faza de conflict activ  sunt afectate celulele care produc melanina, pe piele apare o depigmentare( pete albe, vitiligo) si doar in faza de reparatie se intampla repigmentare pielii.

 

Intorcandu-ne la cazul prietenei mele, atunci cand am vrut sa aflu cauza emotionala a bolii am vorbit cu ea despre ce i s-a intamplat in ultimile saptamani iar ea mi-a povestit ca a fost plecata in alt oras si a stat mult timp cu nepotelul ei in brate, si acesta o atingea si o pupa pe gat si pe piept, nepotel pe care ea l-a crescut si il considera ca si copilul ei, ea neavand copii. Ce a patit ea de fapt? Zona unde i-a aparut ei eczema este considerata zona de imbratisare. Zonele de contact unde se manifesta un conlict de separer atunci cand Nu vrei sa te separi de cineva drag sau de ceva drag pot fi: fata, gatul, palmele, pieptul, burta, zona inghinala, partea interioara a mainilor si a coapselor cat si partea din spatele genunchilorsi talpile. Scalpul si ceafa pot fi atat zone de aparare cat de mangaiere.

 

Ea nu a vrut sa se desparta de nepotelul ei si eruptia i-a aparut in faza postconflictuala. Dupa ce am discutat cu ea si i-am explicat ca a tanjit dupa nepotel, si ca acesta ii lipseste, ca ii lipseste atingerea acestuia pe care il vede mai rar de cand s-a mutat in lat oras, in cateva zile i-a trecut  toata "eruptia".